2 Temmuz 2013 Salı

Pattaya da altı gün nasıl geçiririm diyenlere iyi bir plan


Merhaba;

Sizlere bangkok ve pattaya da yedi günlük bir plan hazırladık umarım beğenirsiniz.

1.Gün: Şehir Turu – Meşhur Walking Street Turu – Thai Masajı

Uzak Doğu’nun havası da kokusu da farklıdır. Egzoz ve kanalizasyondan yükselen kokular, sokak tezgahlarında hazırlanan köri soslu yemek kokuları ile karışır. Bu, tropikal iklimin nemli ve sıcak havası ile birlikte Asya’nın kendine münhası tipik kokusunu yaratır; Asya kokusu. Bu coğrafyaya ilk defa ayak basanlar, bu koku karşısında şaşkınlık yaşasa da, kısa süre sonra kokuya alışılıyor.
Uzun bir uçuşun ardından arkadaşlar biraz dinlendikten sonra ilk uğradığımız yer Tayland gece hayatınınkalbi Walking Street yakınlarında kaliteli Thai masajı ile ünlü salonlarından biri oldu. Sihirli ellerin narin dokunuşları ile gevşeyen beden, kendini hipnotize olmuş gibi uykuya bırakabiliyor.
Masaj salonları, geleneksel Tayland tıbbının en eski iyileştirme sanatlarından Klasik Thai Masajı dışında çok çeşitli masaj seçenekleri sunuyor. Saatler süren tropikal çiçekler ve kokular arasında bitkisel spa masajı, yorgunluk bırakmayan ayak masajı, rahatlatıcı yüz masajı gibi çeşitli masaj seçenekleri turistlerin en çok ilgi gösterdikleri masaj çeşitleri arasında yer alıyor. Ahşap dekorasyona sahip, tütsü ve masaj yağlarının kokularında mistik atmosfere sahip mekanlarda, ülkemize göre çok uygun fiyatlarda masajlar yapılıyor.
Tayland’da hemen her yerde bir masaj yapan bulabilmeniz kolay. Plajda, berberde, cilt bakım salonunda, hatta marketlerde bile masaj yapan birilerini bulabilirsiniz. Tatil için gelen arkadaşlarım, yağlı vücut masajı ile uzun yolculuklarının yorgunluğunu biraz olsun üzerlerinden atma fırsatı buldular. Masaj ile gevşeyen bedeniniz, siz yorgun olmasanız bile sizi uyumaya sevk eder, direnmesi zordur.
Pattaya-Gece-Hayati-Walking Street-Pattaya
Pattaya gece hayatı, Walking Street, Pattaya

2.Gün: Şehir Turu - Pattaya Night Market – Alışveriş

Pattaya’da kaldığımız otele yakın 2.cadde üzerinde yer alan Türk restoranı Anadolu Sofrası kahvaltılar için tercihimiz oldu. Yurtdışı gezilerde Türk turistlerin en çok sıkıntı çektikleri konulardan biri yemek oluyor. Tayland Mutfağı dünyanın en zengin ve çeşitliliğe sahip mutfaklarından biri. Farklı lezzetleri tatmaya alışkın olmayanlar için tatları ve kokuları başlangıçta farklı gelebiliyor.
Walking Street’teki ünlü deniz ürünleri restoranları, dünyanın farklı yerlerinden tatile gelmiş tursitlerce her akşam dolup taşıyor. Fiyat açısından Türkiye’dekinin dörtte biri ücretle krallara layık menüler ısmarlanabiliyor. Deniz ürünü aşığı olan arkadaşlarım ile ünlü restoranlardan birinde, denizin üzerine kurulmuş verandadaki masamızda keyifli zamanlar geçirdik. Her biri birer gurme olan arkadaşlar, Uzak Doğu’nun leziz ve taze deniz ürünlerini çok da ucuz fiyatlardaki menülerinin keyfini çıkardılar. Kocaman ıstakoz, kalamar, karides ve balık ziyafet sonrasında ise ünlü Pattaya gece hayatını birlikte keşfe çıktık. Asya’nın en popüler diskosu Mixx en çok eğlendiğimiz yerlerden biri oldu.
Pattaya’da yapılması tavsiye edilen şeylerden birisi de cilt bakımıdır. Central Garden Plaza Alışveriş merkezinde yer alan cilt bakım merkezlerinde saati 20 TL’nin altında bir ücretle oldukça detaylı ve kaliteli cilt temizliği ve bakımı yaptırabiliyorsunuz.
Alışveriş için Pattaya’da uygun yerlerden birisi. Pattayanın bağlı olduğu eyalet ve çevre eyaletlerden Chantaburi, mücevher ve takı üretim merkezidir. Tay mücevher ve değerli taşları, yakut, safir, ametist, aqumarine, granat, spinel ve zirkon gibi diğer taşlar ile hazırlanmış ürünleri yetkili yerlerden almaya dikkat etmeli.
Konfeksiyon ürünleri, ağaçtan yapılmış oyma süs eşyaları, tablo ve resimler alınabilir. Pattaya’da alışveriş fiyatları fiyat açısından Bangkok ile aşağı yukarı benzerlik gösterir. Mike Shopping Mall, Pattaya Night Market alışveriş yapılacak yerlerden birisidir. Yine Central Garden Plaza ve Pattaya Central Plaza lüks markaların bulunduğu büyük ve popüler alışveriş merkezleridir. Buraları ziyaret ederek alışverişlerimizi yaptık.

3.Gün: Mercan Adası (Koh Larn) - Tropikal Meyveler Keşfi

Pattaya Coral Island (Mercan Adası-Koh Larn), şehre tekneyle 20 dakika uzaklıkta bulunuyor. Pattaya Feribot Iskelesi’nden kiraladığımız bir hızlı bot ile adaya geçişimiz oldukça eğlenceliydi. Dalgalarla birlikte denizide yükselip alçalan sürat botu ile kısa bir sürede Mercan Adası’na ulaştık. Ellerimizde plaj havlularımız ile teknemizden turkuaz renkteki denizde inip, gözleri kamaştıracak kadar beyaz kumlara sahip bir plajdaki şezlonglarımıza yerleştik.
Mercan Adası, Pattaya’dan 7 km açıkta,4 km uzunluğunda ve 2 km genişliğiyle  Tayland Körfezi’nde yer alıyor. Adadaki  köyde ise  bine yakın kişi yaşıyor. Geniş yeşil tropik ormanla kaplı ada büyük oranda dağlık olmasına rağmen 7 adet plaja sahip. Maymunlar ise adanın kalıcı misafirleri arasında yer alıyor.
Deniz-kum-güneş üçlüsü ile süren Tayland tatili, tropikal kokteyl ve meyveler, plajda masaj, manikür-pedikür ile renkleniyordu.
Coral Island - Ko Lan, Pattaya, Thailand
Coral Island, Ko Larn, Pattaya, Thailand.
Tropikal meyveler, birbirinden ilginç tatlara sahiptir. Hayatınızda hiç görmediğiniz, tatmadığınız, ismini bile bilmediğiniz egzotik meyveleri oldukça ucuza tatmak mümkün. Pattaya’da, Mike Shopping Mall’ın arka tarafında kurulu Pattaya’nın meyve reyonlarına uğradık. Burasıkeyfimzie göre seöip hazırlattığımız egzotik lezzetleri tattığımız yer oldu.
Mango, papaya, rose apple, mangosten, pineapple (ananas), rambutan, jambu, passioflora (çarkıfelek),guava, breadfruit, jackfruit… Herbiri biribirinden nefis. Kokusu yüzünden otellere ve toplu taşıma araçlarına alınamsı yasak olmasına rağmen, meyvelerin kralı olarak adlandırılan tropikal meyve durian ise mutlaka tadılması gereken meyveler arasında yer alıyor.
Tropikal-Meyveler-Tayland-Turu
Tropikal Meyveler, tayland

4.Gün: Jomtien Beach - Wat Phra Yai Pattaya (Big Buddha Hill) - Fil Safarisi

Pattaya plajı bir uçtan diğer uca şezlong ve şemsiyelerle dolu olmasına rağmen temiz olmamasından dolayı yüzülmesi tavsiye edilmiyor. Şehrin güneyinde ve merkeze 5 km uzaklıkta yer alan Jomtien Plajı yüzmek için uygun bir alternatif. Tayland’a özgü pikap taksilerden birini kiralayıp 15 dakika uzaklıktaki Jomtien’e geçtik. Koh Larn adasının turkuaz mavi denizinden sonra, dalgalardan dolayı rengi griye çalan Jomtien Plajı biz de çekici gelmediğinden, fikrimizi değiştirip Büyük Buda Tepesi’ndeki tapınağa gitmeye karar verdik.
Wat Phra Yai Tapınağı, nefis bir manzaraya sahip olan şehrin 2,5 km güneyde yer alan Big Buddha Tepesi’nde kurulmuş. Tapınakta oldukça büyük çok sayıda Budha heykeli bulunuyor. Pattaya’nın da bağlı olduğu Chonburieyaletinin en büyük Buddha heykeli de bu tapınakta yer alıyor. Thaililerce Luang Phor Yhai olarak adlandırılan bu tapınak 1977 yılında açılmış.
Wat Phra Yai Temple- Budist-Pattaya
Wat Phra Yai Tapınağı – Buddha Heykeli
Tayland ziyaretinizde hemen her yerde karşılaşacağınız filler, Tayland için son derece önemli. Her yıl 13 Mart’ta kutlanan Ulusal Fil Günü adında bir bayramları bile var. Geçen yüzyılda 100 binden fazla olan fil sayısının, şimdilerde 3-4 bin kadar olduğu düşünülüyor. Taylanda ait ulusal bir hayvan olarak tanımlanan filler, Tayland tarihinde ülke bayrağında da kullanılmış.
Fil safarisi Uzak Doğu gezilerinin olmazsa olmaz aktivitelerinden birisi. Big Buddha Tapınağına bizi getiren taksici ile anlaşıp bizi beklemesini söylemiştik. Tekrar taksimize (songthaew) atlayıp Pattaya merkezde yer alan fil çiftliğine geçtik. Burada orman içerisinde yapılan fil safarisine katıldık.

Bangkok Turu, Tayland

5.Gün: Bangkok Şehir Turu - Siam Discover-Pantip Plaza

Tayland’ın başkenti Bangkok, Asya’nın en çok turist ziyareti alan şehirlerinden birisidir. Tayca’da şehrin adı Krung Thep, yani Melekler Şehri‘dir. Şehrin Tayca ismi ise dünyanın en uzun şehir ismi olma özelliğiyle Guiness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanmış: “Krungthep Mahanakorn Boworn Rattanakosin Mahintharayuttha Mahadilokpop Noparatratchathani Burirom Udomratchaniveymahasathan Amornpiman Avatransathit Sakkathattiay-avisnukarmprasit. Bu ismin karşılığı yaklaşık olarak; Melekler şehri; kutsal mücevherlerin kaynağı; fethedilemez yüce topraklar; büyük ve önemli âlem; 9 değerli cevherle dolu kraliyet başkenti; Büyük Saray’ın şehri ve kralların evi; ilahî sığınak ve yeniden beden bulan ruhların mekânıdır.
Nana Ibis Hotel’e yerleştikten sonra şehrin kalabalık alış veriş merkezlerinin olduğu Siam Discover ve Siam Paragon’u ziyaret ettik. Sadece elektronik ürünlerin satıldığı Pantip Plaza diğer bir durağımız oldu. Pul koleksiyonu yapan Ali arkadaşım ile bir Tayland postanesine geçip pulları inceledik. Ali burada çok sayıda pulu alarak koleksiyonunu genişletti.

6.Gün: Yüzen Market (Floating Market), Eski Şehir (Rattanakosin), Wat Arun, Baiyoke Sky Hotel

Tayland’la ilgili belgesel izlemişseniz muhakkak yüzen çarşıyı görmüşsünüzdür. Bangkok’a 1 saat uzaklıkta olan bu pazar, Bangkok’un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir. Dar kanallar boyunca uzanan dükkanların yer aldığı Yüzen Çarşı’da satın alabileceğiniz çok çeşit ürünler var. Ahşap veya değerli taşlardan yapılmış biblo ve heykeller, bambu ürünleri, el işi dokuma ürünleri, kıyafetler, takı ve mücevherler, gümüş işçilikleri, çeşitli tropikal meyveler, içecek, hemen orada gözünüzün önünde teknelerde pişirilen yemekleri almak ve tatmak mümkün.
Yüzen markette giderken yolda başlayan yağmur arkadaşlarımızın ilk defa muson yağmuru ile tanışmaları fırsatını yarattı.
Floating-Market-Yuzen-Market-Bangkok
Floating Market (Yüzen Market), Bangkok
Eski Şehir (The Old City, Rattanakosin), Chao Phraya Nehri kenarında yer alıyor. Bu eski şehir Bangkok‘un en muhteşem tarihi mekanlarına ev sahipliği yapmıyor. Neredeyse her köşe başında  kraliyet tarihinin zengin geçmişini belgeleyen, parıldayan renkleriyle gökyüzüne ihtişamla yükselen tarihi yapılarla dolu. Grand Palace,Wat ArunWat Pho ve Yatan Buddha Tapınakları bu bölgede yer alıyor.
Wat Arun (Şafak Tapınağı), Tayland tanıtım kitaplarında en sık kullanılan yapı ve ülkenin en çok bilinen sembollerinden birisi. Chao Phraya Nehri’nin batı kıyısında bulunan Wat Arun, Grand Palace’ın tam karşısında yer alıyor. Bu tapınak adını Hindu şafak tanrısı Aruna’dan almış. Wat Arun’nun merkezinde bulunan 82 metre yüksekliğindeki kule (praang) tapınağın en çok dikkat çeken kısmı. Güneş ışınlarını yansıttığı için ışıl ışıl görünüyor. Kımer tarzı mimariye sahip yapıdaki süslemeler ise dikkate değer.
Wat Arun-Tayland-Turu
Wat Arun Tapınağı, Tayland
Yatan Buddha Tapınağı tadilatta olduğundan ziyaret edemedik. Uzun, dolu dolu geçen bir günün ardından otelimize geri döndük.
Bangkok’taki son geceyi şehrin en yüksek binası olan Baiyoke Sky Hotel’in 83 katında açık büfe akşam yemeği alıp gün batımını ve şehrin gece görüntüsünü izleyerek geçirdik. Kuş yuvası çorbası, yengeç, hemen her türlü deniz ürünleri, salata, dondurma, tatlı ve daha onlarca çeşit yemeklerden açık büfe olarak seçmeniz mümkün. Sadece içeceklerden ekstra ücret alınıyor. Binanın 84. Katında yer ala Observation Deck’ten Bangkok gece manzarasını 360 derece izlemek mümkün.

adım. Birkaç gün daha Bangkok’ta kalıp yönümü güneye Koh Chang Adası‘na çevirdim.


Tayland-Otelleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder